Inhoud fruitpakket week 48 (28 november tm 2 december 2011)

  • Ananas
  • Mandarijnen
  • Kiwi 
  • Elstar appels 
  • Bananen

 

 

Het symbool van tropisch genieten! Want een rijpe ananas ruikt en smaakt heerlijk zoet. Het vruchtvlees, glanst en voelt rond de kroon veerkrachtig aan. De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Dat komt omdat hij bestaat uit een heleboel bessen die zijn samengegroeid. Ananas wordt zo goed als rijp geplukt, omdat de vrucht nauwelijks narijpt.

De ananasplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en werd daar al lang voor de komst van Columbus geteeld. Men gebruikte de stekelige ananasplant als omheining van nederzettingen. De vrucht werd gegeten en gebruikt voor de bereiding van alcoholische dranken. Vanuit Zuid-Amerika is de ananas over de tropische landen van de hele wereld verspreid. De naam ananas is afkomstig van de Indiaanse naam "nana meant" wat kostelijke vrucht betekent. Tijdens Columbus' tweede reis naar Zuid-Amerika (1493-1496) beschrijft één van zijn bemanningsleden in een brief de ananas als volgt: "... er waren planten die op artisjokken leken, maar dan vier keer zo groot en waarop vruchten kwamen, als denappels, maar dan twee keer zo groot. Deze vruchten smaken zeer goed en laten zich als een raap snijden met een mes...". De Portugezen namen de naam “nana” over en zo ontstond de naam ananas in Europa.

 

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. De kleur varieert van groengeel tot diep oranje. Vanwege de zoete smaak en de losse schil vallen mandarijnen bij kinderen goed in de smaak. Je kunt mandarijnen lang bewaren: wel tot 10 dagen, op een koele plek.

 

De kiwi is een ovale vrucht met een lengte van ca. 7 cm. De schil is bruin en licht behaard. De vrucht groeit aan een struikachtige klimplant die goed kan groeien in subtropische gebieden. Het vruchtvlees is grasgroen van kleur, ligt om een witte kern heen en bevat kleine, zwarte, eetbare pitjes.

De kiwi komt oorspronkelijk uit China. In Nieuw Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi, omdat het lijf van de daar wonende loopvogel lijkt op deze harige vrucht. (Overigens worden ook de bewoners van dit werelddeel wel ‘kiwi’s’ genoemd). De oorspronkelijke naam van de kiwi was Chinese kruisbes.

 

De Elstar is in Nederland een zeer populaire appel. Het is een appel met een goed aroma, het vruchtvlees is stevig en sappig en de smaak is vol zoetzuur. De schil is geelgroen met een gestreepte helderrode blos. Deze appel heeft een regelmatige vorm en een gemiddelde grootte.

 

Uurtje sporten? Een banaan is een ideale snack voor of na het sporten. Stop er een in je sporttas en je hebt alweer 1 portie fruit van de dagelijkse 2 porties binnen.

Laten we maar met je grootste vraag beginnen: waarom zijn de bananen krom? Dat is helemaal geen domme vraag. Bananen hangen in een tros en willen omhoog groeien. Het is overigens niet zo dat ze naar het licht willen, ze willen tegen de zwaartekracht in groeien. In een ruimteschip zonder zwaartekracht zouden ze dus recht groeien. Bananen bevatten diverse vitaminen en mineralen, maar ze zijn opvallend rijk aan vitamine B6 en kalium.

 

 

 Het fruitidee van de week vind onder het kopje "Recepten" of klik hier