Inhoud groentepakket week 48 (28 november tm 2 december 2011)

  • Paksoi 
  • Waspeen 
  • Spruiten 
  • Ui 
  • Paprika 

 

 

Paksoi is een exotische groente die oorspronkelijk uit Azië komt, maar nu het gehele jaar door in ons land wordt geteeld. Het is een niet sluitende bladkool met knapperige witte stelen en dondergroen blad. Paksoi heeft geen typisch koolsmaak, het smaakt eerder wat pittig. De gehele plant is geschikt voor consumptie, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven. Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden. Koken in een bodempje lichtjes gezouten water, stomen, roerbakken of rauw het lukt allemaal.

 

Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen die is ontdaan van loof en gewassen. Lekker makkelijk, want even afspoelen en je kunt er zo mee aan de gang. En ook hier kun je weer heel veel combineren en experimenteren. Let op de kinderen als die zien dat je bezig bent met waspeen, kunnen ze zich vaak niet bedwingen om er een paar te pikken. Geen wonder, want een peen-uit-het-vuistje is heerlijk en nog lekker gezond ook.

 

Spruitjes zijn heel kleine kooltjes, die groeien in de bladoksels van rechtopstaande planten met een lange stengel. De spruitkooltjes bestaan uit een korte stengel, de 'pit' en een groot aantal over elkaar geslagen groene blaadjes. Er zijn weinig verschillen in vorm en kleur van de geplukte spruitjes.

 

Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, Indonesische specialiteiten en buiten op het terras in salades, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen.

 

Paprika’s zijn er in allerlei kleuren, vormen, smaken en sinds kort ook maten en behoort tot de vruchtgroenten net als de tomaat, komkommer en de aubergine. De paprika vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika, maar komt tegenwoordig in de hoogste kwaliteit uit Nederlandse kassen. De grote hoeveelheid vitamine C en de lekkere frisse smaak zijn goede redenen om veel met deze vruchtgroente te doen.

   

Recepten en ideeën met groente van deze week kunt u vinden onder het kopje "Recepten" of klik hier